неделя, 31 август 2014 г.

САМО ИСТИНАТА ОТВАРЯ МОСТОВЕ КЪМ НАСТОЯЩЕТО

     Радеейки за нашето овчарско куче, хора разни, по пора нашенци, са употребители на името „каракачанско куче”. Част от тях, обаче, именно така възприемат и същността му. Понеже такова едно възприятие, е абсурдно и не отговаря на истината, ние решихме, с помощта на старите снимки, да осветлим нещата.
    Представените кучета са от целия Балкански полуостров. Някои от тях са и територии и райони в които не е имало каракачански миграции, но пък има овчарски кучета. Та, който иска да намери разлика? Друг пък, може би прилика? А, трети нещо друго? Или както се казва „ Който има очи да гледа”! Друг е въпроса, кой  каква призма ще си сложи, за да наблюдава през нея, и какъв изкривен образ ще възприема? Факт е, че истината винаги по – бавно си пробива път, от лъжата.

Словения 1902г.Албания 1917 г.

    В страните от бившата измислена федеративна Югославия има същите нашенски овчарски кучета. Кинолозите добре познават имената на породите с които в отделните републики наричат кучетата си и ние няма да ги припомняме.
    В Албания, не е по – различно.


Английски офицер и местно куче в Мароко 1914 - 15г.Марокански овчарски кучета.Също от Мароко.

КУЧЕТА ОТ РУМЪНИЯ

    В Румъния, за разлика от нас, които не можем да се консолидираме около едно куче, там се налагат четири такива, като само при миоритика разликата е явна. Останалите, като типове се срещат и у нас. Не трябва да забравяме, че Румъния / Влашко/, се пръква от нашата държавна снага! 

Румънци 30г. на ХХв.Румънци 50г. на ХХв.Куче от Румъния. Жена с куче и кокошки 20г. на ХХв в Румъния.Много едро и голо куче - гуджук с облика на дог, сред свинско стадо в Румъния.Едни румънски карпатини.Рекламен постер с четирите породи налагани от румънците.
Украйнско куче 20г. на ХХв.Румънски овчар с кучето си.


ГРЪЦКИ КУЧЕТА

    В Гърция, се спират на три форми. Същото нашенско на вид куче. Бялото овчарско куче, сходно с турският акбаш. Може би с  корени дошли от Средновековието, когато Византия губи Италийските си владения и православните там заедно с кучетата си, разбира се, бягат и се настаняват в останалите имперски предели приоритетно – Балканите. И естествено, популация от по – голи и масивни животни в Северна Гърция, опит за реплика на някогашният „Епирски молос”.

Вижда се представител на белите овчарски кучета.Тук са тези с облика на Епирското молоско куче.
Гръцки овчарски кучета 60 - 70г. на ХХв.

     Никъде другаде, освен у нас, никой не говори, нито за каракачанско куче, ни за влашко, ни за друго някакво. Не си и помислят даже за това, дори и в Румъния и Гърция, където припознават тези етноси за свои!

КАРАКАЧАНИ


Каракачанин в Гърция с три кучета.Каракачани от началото на ХХв. по време на млеконадой. Вижда се и главата на бяло куче.Каракачани на път. До момчето с белия кон се виждат две кучета.ВЛАСИ / АРОМЪНИ/

Влашко семейство.Влахче със своето бяло и по - голо куче. В дълбочина се вижда и шарено такова.Влашки стан и семейство власи. Виждат се две кучета. На преден план шарено, а по - навътре може би сиво?


БЪЛГАРСКИ КУЧЕТА


На планината Витоша 40г. ва ХХв.


Граничари от Сръбско - Българската граница 1955г.
Български офицери на Македонския фронт 1918г., с малко кутре.Пернишко в периода 1935 - 1940г. Снимката е закупена от ДАА.От с. Кесарево Търновско 1919г. На Роженските поляни в Родопите 1961г. Снимката е закупена от ДАА.
Граничари от 8 пограничен участък на Българо - гръцката граница 1934г. Снимката е от ДАА.
Овчарчета от района на Ахтопол 1936г. с две млади кучета. Снимката е закупена от ДАА.Кучета над останките на умрял кон в Източна Тракия 1912г. при настъплението на нашите войски и бягството на турските.

Н. Тодоров
гр. Силистра


Няма коментари:

Публикуване на коментар