вторник, 3 октомври 2017 г.

1 октомври ден на освобождението на град Силистра от румънска власт




Съгласувано с училищното ръководство в лицето на Директора Георги Аврамов и под моето вещо ръководство ученици от ПГС "Пеньо Пенев" гр. Силистра облечени в четнически униформи на ВДРО, се включиха в общинското мероприятие за отбелязване на паметната дата  01.10 ден на освобождението на град Силистра от румънско робство през 1940г, като застанаха рамо до рамо с членовете на Силистренския клуб традиция "Родолюбие", които представяха Българската войска.



Деца поднасят цветя пред релефния бюст паметника на Цар Борис III обединител на Добруджа и Силистра към отечеството през 1940г.



Четниците в пълна бойна екипировка са готови да поднесат венец пред паметника и да потеглят на акция срещу чуждия окупатор, за да защитят и съответно повдигнат българският дух сред населението.



Четници и войници рамо до рамо пред паметната плоча посветена на нашите войни взели участие при освобождението на Добруджа през ПСВ 1916г. Получава се една естествена приемственост между негласната българска власт в поробена Добруджа, която единствено е могла да защитава българите под чуждо иго в периода 1919- 1940г., в лицето на четническия институт на ВДРО представен от нашите ученици и вече естествената му приемственост в лицето на Българската армия и власт след 1940г. представена от членовете на клуб "Родолюбие".



Четата е строена за марш през центъра на града.



В бойна колона през Силистра



Пред бюст паметника на Стефан Караджа. Трябва да припомним на хората, че именно този паметник е свидетел на влизането на Българската войска в Силистра. На негово място е имало румънски паметник във формата на стилизиран кръст, посветен на падналите румънци убити от българските комитаджии. След 7 септември 1940г. след подписването на Крайовският мирен договор и напускането на Добруджа от румънците, е бил разрушен и на негово място е издигнат бюста на Караджата, сътворен от силистренският ваятел Павел Метеоров. Паметника е символ и патрон на добруджанската съпротива водена най - вече от ВДРО срещу румънците. Изрисуван е и на знамената на организацията. Така през 1941г. се прави повторно показно влизане на армията ни в Силистра и именно на това място пред него е издигнат амвон /трибуна/, на която се държат речи и се започва всенародно тържество.


На същата дата 1941г.




Учители и ученици пред паметника на Караджата.



В двора на родното училище.


Автор: Н. Тодоров
гр. Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар