неделя, 13 май 2012 г.

овчарски кучета носещи белезите на други породи

    През последните двадесет години, има изнамерени, съхранени и представени пред обществото, доста стари снимки с нашено овчарско куче. В тях откриваме, освен кучета с така характерната визия, за породата ни, тази на познатите на всички - шарени, черни или с друг цвят, дългокосмести животни, но и такива екземпляри, чиято визия е с белези характерни за други породи.
    Това са кучета, които са предимно, по - късокосмести, до голи, с черна маска на муцуната или главата и светъл цвят. Белези които ни напомнят, за турския кангал. А някои от тях, са в съчетание с окраска близка до тази на някои типове от германското овчарско куче. Повечето подобни екземпляри намираме в снимки от Североизточна България.
    Има и други интересни кучета, които са по - дребни, сравнително голи и черни с лупоидни черти в глава и муцуна. За тях е трудно да се каже, чия визия припокриват, но носейки тези лупоидни белези, може да предположим намесата, на накакъв генотип, от вълчеподобни едри животни назад във времето.

Автора преди около 15г.

Пловдивско преди около 55г. характерните кучета на обичайния си пост сред садото.

Както и на своя пост в охрана на държавните граници.

Част от охраната на лагера за военнопленници / англо - американски летци /, край Шумен 1943 -44г. с охранително куче носещо типичните белези на кангала.

Куче с къс косъм и окраска подобна на немската овчарка.

добруджански овчар / детайл / с куче подобно на предходното - 50г. на ХХв.

кангал

интересно куче

И трите кучета са сходни с кангала.

Овчари от балчишко - 50г. на ХХв. на преден план куче с окраска на немската овчарка.

шоплука 40г. на ХХв.

Силистренско 60г. на ХХв.

Кучка с овчарите от ТКЗС с. Ситово - силистренско 60г. на ХХв.

ТКЗС стадо с куче Силистренско 60г. на ХХв.


Граничари с две кучета. Едното типично шарено и с по - дълъг косъм а другото с белезите на кангала. Свела окраска, къс косъм и с характерните тъмни уши и муцуна.

Южната граница 30г. на ХХв. Кучето е по - голо, черно и олекотено.




Подобно куче в картината "Защитата на Перущица", препознавана като творба на Златю Бояджиев.


Румънчета със стадо и куче, черно, по дребно и с олекотена конструкция.
     Това натрупване на различни морфологични белези, и голямото разнообразие на форми и типове на породата, се дължи на факта, че в популацията на овчарските кучета на Балканите, винаги във вековете, са се вливали молосоидни и други примитивни кучета, идващи от Азия към Европа. Една от големите и последни вълни от подобни кучета, е от периода на "турското робство". Не случайно, един от най - големите творци на нашата анималистична литература - Йордан Йовков, споменава в някои от своите произведения, за анадолски кучета. Виж разказите - "През чумаво", "Борба до смърт", романа "Жътварат" и др.


Николай Тодоров
гр. Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар